Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Instytut Ogrodnictwa
OBSZARY BADAWCZE:
Szkoła Doktorska AgroBioTech PhD powstała w wyniku podpisania umowy między trzema Instytutami: Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, oraz Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach.
„Instytutem koordynującym” jest Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im Prof. Wacława Dąbrowskiego, odpowiedzialny za wprowadzanie danych do systemu POL-on oraz upoważniony do otrzymywania środków finansowych na wspólne kształcenie w Szkole Doktorskiej i zarządzania nimi.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie
Dziedzina: nauki rolnicze
Dyscyplina: technologia żywności i żywienia
W Instytucie istnieje możliwość realizacji przewodów doktorskich w następującym zakresie:
- Bezpieczeństwa i analizy żywności;
- Jakości żywności, jakości surowców rolnych i mięsoznawstwa;
- Technologii żywności;
- Metabolomiki żywności;
- Nutrigenomiki i nutrigenetyki;
- Metagnomiki, transkryptomiki, epigenetyki i analizy genomu;
- Wykorzystania szczepów drobnoustrojów przydatnych w procesach biotechnologicznych;
- Odnawialnych źródeł energii;
- Modyfikacji procesów bioinżynieryjnych;
- Modyfikacji składników żywności;
- Technologii i techniki biopreparatów;
- Technologii i techniki produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia;
- Technologii koncentratów spożywczych i używek
- Bezodpadowych technologii przemysłu rolno-spożywczego oraz ochrony naturalnego środowiska
- Materiałów opakowaniowych, opakowań i technik pakowania dla zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności
W Instytucie istnieje możliwość realizacji przewodów doktorskich w następującym zakresie:
- genetycznych podstaw hodowli roślin, w tym określania sposobu dziedziczenia cech użytkowych i metod tworzenia nowej zmienności genetycznej warunkującej postęp w hodowli nowoczesnych odmian,
- genetycznych, fizjologiczno-biochemicznych uwarunkowań produktywności roślin,
- mechanizmów warunkujących odporność roślin na stresy biotyczne i abiotyczne, w tym wyodrębniania źródeł odporności na te czynniki oraz metod ich wykorzystania w hodowli i uprawie roślin,
- opracowania i wykorzystania metod molekularnych, biotechnologicznych, bioinformatycznych i biometrycznych dla potrzeb hodowli roślin i nasiennictwa,
- monitorowania występowania w kraju ważnych gospodarczo patogenów i szkodników roślin uprawnych, w tym organizmów kwarantannowych dla potrzeb nauki i hodowli roślin,
- badania struktury populacji ważnych gospodarczo patogenów,
- gromadzenia, ochrony, wstępnej oceny i utrzymania w stanie żywym roślinnych zasobów genowych,
- analizy stosowanych metod transformacji genetycznej roślin i gromadzenie informacji o roślinach GMO,
- analizy roślin i produktów roślinnych pod względem zawartości GMO,
- opracowania nowatorskich metod hodowli twórczej, w tym metod oceny materiałów wyjściowych do hodowli roślin, w zmieniających się warunkach klimatycznych,
- technologii i technik przechowalnictwa materiału siewnego,
- oceny postępu odmianowego i optymalizacji produkcji nasiennej roślin uprawnych,
- oceny wartości biologicznej, technologicznej i przechowalniczej materiału siewnego odmian roślin uprawnych i sadzeniaków ziemniaka,
- optymalizacji technologii produkcji roślin oleistych, korzeniowych oraz technologii produkcji, przechowalnictwa i ochrony ziemniaka,
- rozwijania metod hodowli dla potrzeb różnych systemów gospodarowania, w tym rolnictwa ekologicznego.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Dziedzina: nauki rolnicze
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo
W Instytucie Ogrodnictwa przewiduje się realizację prac doktorskich z zakresu zagadnień naukowych związanych z produkcją ogrodniczą i zrównoważonym korzystaniem z zasobów przyrodniczych, począwszy od efektywnego korzystania z zasobów wodnych i badań nad biologicznymi podstawami produkcji roślin przez biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą roślin ogrodniczych, agrotechnikę, fitopatologię, szkółkarstwo i ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, nawadnianie roślin, uprawę grzybów jadalnych, przechowalnictwo i przetwórstwo owoców i warzyw, bezpieczeństwo żywności, a także agroinżynierię oraz pszczelnictwo.