Tematy konkursowe w Szkole Doktorskiej „AgroBiotech PhD” w rekrutacji 2025-26:

Lp.Proponowany roboczy temat konkursowy w roku akademickim 2025/26Promotor i jego wizytówkaDyscyplina naukowa Instytut, w ktrym praca dr będzie realizowana
1Identyfikacja i kompleksowa charakterystyka genotypów wybranych gatunków roślin z banku genów o podwyższonej tolerancji na suszędr hab. Maja Boczkowska, prof. Instytuturolnictwo i ogrodnictwoIHAR-PIB w Radzikowie
2Struktura populacji i dynamika zmienności wirusów porażających uprawy zbóż w PolsceProf. dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewskarolnictwo i ogrodnictwoInstytut Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu
3Zastosowanie technologii mechatronicznych w badaniach sadowniczychDr hab. Paweł Konopackirolnictwo i ogrodnictwoInstytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
4Pozostałości substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w produktach pszczelichPromotor: dr hab. Zbigniew Kołtowski prof. IO
Promotor pomocniczy: dr Katarzyna Tyśkiewicz
rolnictwo i ogrodnictwoInstytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
5Ocena wpływu probiotycznych szczepów Bifidobacterium na aktywność proteolityczną jelitowych proteaz serynowych i modulację homeostazy jelitowej w kontekście indukowanego stanu zapalnego jelita – badania na modelu in vitro i in vivoPromotor: dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB
Promotor pomocniczy: dr inż. Katarzyna Kycia
technologia żywności i żywienia IBPRS-PIB w Warszawie
6Analiza śladu węglowego wybranych produktów spożywczych w kontekście zmiany klimatycznychdr hab. Wróbel-Jędrzejewska Magdalenatechnologia żywności i żywienia IBPRS-PIB w Warszawie
7Analiza śladu wodnego wybranych produktów spożywczych w kontekście zmiany klimatycznychdr hab. Wróbel-Jędrzejewska Magdalenatechnologia żywności i żywienia IBPRS-PIB w Warszawie
8Ocena zmian profilu mykobiomu w kontekście jakości mięsa wołowego podczas procesu dojrzewania metodą na suchoPromotorzy:
dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB
dr hab. inż. Marta Chmiel, prof. SGGW
technologia żywności i żywienia IBPRS-PIB w Warszawie

Ponadto, istnieje możliwość kontaktowania się z Promotorami poszczególnych Instytutów Badawczych, celem uszczegółowienia tematu rozprawy doktorskiej, zgodnie z oferowanymi obszarami badawczymi.

 

Limit miejsc w postępowaniu rekrutacyjnym do Szkoły Doktorskiej w roku akademickim 2025-26:

Instytut Badawczy Limit miejsc
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie2
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach2
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie 1
Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu 1
RAZEM6