Tematy konkursowe w Szkole Doktorskiej „AgroBiotech PhD” w rekrutacji 2025-26:
Lp. | Proponowany roboczy temat konkursowy w roku akademickim 2025/26 | Promotor i jego wizytówka | Dyscyplina naukowa | Instytut, w ktrym praca dr będzie realizowana |
---|---|---|---|---|
1 | Identyfikacja i kompleksowa charakterystyka genotypów wybranych gatunków roślin z banku genów o podwyższonej tolerancji na suszę | dr hab. Maja Boczkowska, prof. Instytutu | rolnictwo i ogrodnictwo | IHAR-PIB w Radzikowie |
2 | Struktura populacji i dynamika zmienności wirusów porażających uprawy zbóż w Polsce | Prof. dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska | rolnictwo i ogrodnictwo | Instytut Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu |
3 | Zastosowanie technologii mechatronicznych w badaniach sadowniczych | Dr hab. Paweł Konopacki | rolnictwo i ogrodnictwo | Instytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach |
4 | Pozostałości substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w produktach pszczelich | Promotor: dr hab. Zbigniew Kołtowski prof. IO Promotor pomocniczy: dr Katarzyna Tyśkiewicz | rolnictwo i ogrodnictwo | Instytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach |
5 | Ocena wpływu probiotycznych szczepów Bifidobacterium na aktywność proteolityczną jelitowych proteaz serynowych i modulację homeostazy jelitowej w kontekście indukowanego stanu zapalnego jelita – badania na modelu in vitro i in vivo | Promotor: dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB Promotor pomocniczy: dr inż. Katarzyna Kycia | technologia żywności i żywienia | IBPRS-PIB w Warszawie |
6 | Analiza śladu węglowego wybranych produktów spożywczych w kontekście zmiany klimatycznych | dr hab. Wróbel-Jędrzejewska Magdalena | technologia żywności i żywienia | IBPRS-PIB w Warszawie |
7 | Analiza śladu wodnego wybranych produktów spożywczych w kontekście zmiany klimatycznych | dr hab. Wróbel-Jędrzejewska Magdalena | technologia żywności i żywienia | IBPRS-PIB w Warszawie |
8 | Ocena zmian profilu mykobiomu w kontekście jakości mięsa wołowego podczas procesu dojrzewania metodą na sucho | Promotorzy: dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB dr hab. inż. Marta Chmiel, prof. SGGW | technologia żywności i żywienia | IBPRS-PIB w Warszawie |
Ponadto, istnieje możliwość kontaktowania się z Promotorami poszczególnych Instytutów Badawczych, celem uszczegółowienia tematu rozprawy doktorskiej, zgodnie z oferowanymi obszarami badawczymi.
Limit miejsc w postępowaniu rekrutacyjnym do Szkoły Doktorskiej w roku akademickim 2025-26:
Instytut Badawczy | Limit miejsc |
---|---|
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie | 2 |
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach | 2 |
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | 1 |
Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | 1 |
RAZEM | 6 |