Propozycje tematów prac doktorskich
planowanych do realizacji w poszczególnych Instytutach
Proponowane robocze tematy konkursowe w roku akad. 2022/23 | Promotor i jego wizytówka | Instytut, w którym praca dr będzie realizowana |
---|---|---|
Genetyczne podłoże osobniczej zmienności wrażliwości smakowej | Prof. dr hab. Artur Świergiel | IBPRS-PIB w Warszawie 1) |
Badania biologiczne (antyoksydacyjne, mikrobiologiczne) oraz spektroskopowe (UV/Vis, FT-IR) wybranych związków organicznych (naturalnie występujących w żywności) i ich kompleksów z mikroelementami. Wolne rodniki w żywności. | dr hab. inż. Renata Świsłocka | IBPRS-PIB w Warszawie |
„Wykorzystanie skrobi modyfikowanych do poprawy właściwości sensorycznych żywności wegańskiej”. | dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Lewandowicz | IBPRS-PIB w Warszawie |
Geograficzne zróżnicowanie występowania aromatycznych węglowodorów pochodzenia mineralnego we wskaźnikowych produktach spożywczych. | dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB | IBPRS-PIB w Warszawie |
Innowacyjne metody przedłużania trwałości warzyw o wysokim potencjale prozdrowotnym | prof. dr hab. Dorota Konopacka | IO-PIB w Skierniewicach 2) |
Mikrobiologicznie wzbogacone nawozy mineralne w uprawach pomidorów i ogórków: ocena fizjologiczna i agronomiczna | dr hab. Eligio Malusa, prof. IO-PIB | IO-PIB w Skierniewicach |
„Transkryptomika zamarzania systemów biologicznych na podstawie zróżnicowanej tolerancji pąków jabłoni na przechowywanie w warunkach kriogenicznych” | dr hab. Maja Boczkowska | IHAR-PIB w Radzikowie 3) |
Wpływ wartości siewnej nasion zbóż na jakość i wielkość plonu upraw rolniczych oraz wybrane metody jej poprawy | dr hab. Barbara Wiewióra, prof. IHAR-PIB | IHAR-PIB w Radzikowie |
Wykorzystanie nowych technik hodowlanych w tym edycji genów do modyfikowania roślin zbożowych | prof. dr hab. Janusz Zimny | IHAR-PIB w Radzikowie |
Badania nad opracowaniem metod identyfikacji i ograniczenia rozprzestrzeniania się kwarantannowych bakterii (w produkcji wyjściowej) ziemniaka | dr hab. inż. Włodzimierz Przewodowski | IHAR-PIB w Radzikowie |
Wpływ poliploidyzacji mitotycznej na wybrane cechy fenotypowe, anatomiczne i cytologiczne porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) oraz ocena przydatności poliploidów do hodowli twórczej | dr hab. Agnieszka Marasek-Ciołakowska | IO-PIB w Skierniewicach |
Wykorzystanie skojarzonego działania bakteriofagów i wysokiego ciśnienia hydrostatycznego do zapewnienia bezpieczeństwa i poprawy jakości mikrobiologicznej żywności pochodzenia roślinnego | dr hab. Barbara Sokołowska | IBPRS-PIB w Warszawie |
Ponadto, istnieje możliwość kontaktowania się z Promotorami poszczególnych Instytutów Badawczych, celem uszczegółowienia tematu rozprawy doktorskiej, zgodnie z oferowanymi obszarami badawczymi.
1) Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
2) Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach
3) Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie