Tematy konkursowe w Szkole Doktorskiej „AgroBiotech PhD” w rekrutacji 2023-24
Instytut Ochrony Roślin–PIB w Poznaniu:
Limit miejsc: 2
- Wpływ poziomu fitohormonów na infekcję wirusową i transmisję wirusów przez wektory
dr hab. Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, prof. IOR-PIB - Indukowanie odporności systemicznej w ochronie roślin przed wiroidami
dr hab. Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, prof. IOR-PIB - Wpływ czynników kodowanych przez wirusy roślinne na oddziaływania z rośliną i transmisję przez owady
dr hab. Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, prof. IOR-PIB
Instytut Ogrodnictwa–PIB w Skierniewicach:
Limit miejsc: 4
- Rola krajobrazu w zrównoważonym rozwoju agroekosystemów sadowniczych
promotor: dr hab. Eligio Malusa, prof. IO-PIB
promotor pomocniczy: dr Małgorzata Tartanus - Wykorzystanie metod analizy sensorycznej i konsumenckiej w projektowaniu innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw o cechach żywności funkcjonalnej
Prof. dr hab. Dorota Konopacka - Zastosowanie technologii mechatronicznych w badaniach sadowniczych
Dr hab. Paweł Konopacki - Wpływ poliploidyzacji mitotycznej na wybrane cechy fenotypowe, anatomiczne i cytologiczne porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) oraz ocena przydatności poliploidów do hodowli twórczej
Dr hab. Agnieszka Marasek-Ciołakowska - Interakcje mikroorganizmów w biopreparatach ze środkami stosowanymi w uprawach integrowanych
Dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO-PIB
IHAR–PIB w Radzikowie:
Limit miejsc: 2
- Fizjologiczne i molekularne podłoże reakcji na chłód w korzeniach roślin C4: kukurydzy (Zea mays L.) i sorgo (Sorghum bicolor).
Dr hab. Agnieszka Niedziela, prof. IHAR-PIB
promotor pomocniczy: dr Anna Bilska-Kos - Znaczenie przebiegu cyklu komórkowego w kształtowaniu się odporności ziemniaka (Solanum sp.) na infekcję Dickeya solani.
Dr hab. Dorota Sołtys-Kalina - Analiza ekspresji genów kodujących akwaporyny u podatnej i tolerancyjnej odmiany ziemniaka w warunkach stresu suszy
Dr hab. Krzysztof Treder - Symbioza grzybów endofitycznych z trawami jako czynnik podwyższający odporność roślin na wybrane stresy biotyczne i abiotyczne.
Dr hab. Barbara Wiewióra, prof. IHAR-PIB
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego–PIB w Warszawie:
Limit miejsc: 2
- Zastosowanie wybranych procesów przetwórczych w celu ograniczania zawartości glikozydów alkaloidowych w żywności.
dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB
Pliki do pobrania:
Tematy konkursowe [ pobierz plik .pdf ]
Limit miejsc.pdf
Ponadto, istnieje możliwość kontaktowania się z Promotorami poszczególnych Instytutów Badawczych, celem uszczegółowienia tematu rozprawy doktorskiej, zgodnie z oferowanymi obszarami badawczymi.